„Jackie kiapadhatatlan ihletforrás volt, megvolt benne minden: előkelőség, stílus, báj, karizma és hatalmas adag bátorság”

/Valentino Garavani/

„Mindenekelőtt nő vagyok”

Sokak előtt, akik meghallják a Jackie Kennedy nevet, felrémlik a híres Jackie O féle hatalmas napszemüveg, az elegáns kesztyűk és a híres, Coco Chanel tervezte kosztümkabát. Az előbb említett ruhák és kiegészítők a leghíresebb First Lady alapdarabjai voltak. Mivel klasszikus eleganciát tükröznek, máig nem mentek ki a divatból. Gondoljunk csak a tökéletesen szabott Chanel kosztümökre!

Jackie imádta az olyan, most is divatos pasztellszíneket, mint például a rózsaszín, világoskék, vagy törtfehér. Nagy figyelmet fordított arra, hogy mindig, minden körülmények között az alkalomnak megfelelő öltözéket viseljen. Stílusa az idők folyamán változott, hiszenFirst Lady-ként a protokoll határozta meg, mit kell hordania. Férje halála után azonban sokkal lazábban, visszafogottabban öltözködött, ugyanakkor még mindig a Jackie-féle elegancia jellemezte.

1958 tavaszán Jackie elkísérte akkor még csak szenátor férjét egyik kampányútjára, Los Angelesbe. Természetes bája, nem mindennapi szépsége mindenhol magára vonzotta az emberek tekintetét. Ez volt az első alkalom, hogy egy elnökjelölt feleséget térd fölé érő ruhában lehetett látni. Az emberek szerint nem is politikus pár kinézetük volt sokkal inkább filmcsillagoké.

Kialakuló stílusára egyaránt hatott a kultúra, a családi háttér és olyan híres tervezők alkotásai, mint Givenchy és Chanel. Igaz, egyszer épp utóbbi írta róla, hogy ő a világ legrosszabbul öltözött asszonya. Miután Jackie beköltözött a Fehér Házba, rengeteg tanáccsal látták el az öltözködést, viselkedést illetően, de ő ha csak tehette fittyet hányt a protokollra, sőt még büszke is volt különcségére. Még a First Lady kifejezés ellen is tiltakozott, hiszen szerinte ez úgy hangzik, mintha valami versenyló lenne.

„A szex az egy szörnyű dolog, összegyűri a ruhákat”

Jackie hivatalos alkalmakkor mindig kesztyűt viselt, ami egy csapásra divatossá vált. Pedig ő csak praktikus okokból hordta azt, ugyanis nem volt elégedett a körmeivel, és nem szívesen mutogatta kezeit. A pirulás-doboz alakú, Halston által megálmodott, úgy nevezett „pillbox” kalap is egy csapára a védjegyévé vált.

Cipőkből legszívesebben lapos sarkúakat hordott, olyanokat, amelyek optikailag kicsinyítik túl nagynak talált lábfejét. Férje legnagyobb bánatára egy vagyont költött cipőkre. Az elnök, hogy kordában tarthassa felesége pénzügyeit, egy időben precíz kimutatást kért Jackie titkárnőjétől, annak kiadásairól. Mivel több alkalommal komoly vita kerekedett a költekezésből, ezért a First Ladynek máshonnan kellett pénzhez jutnia. Költséges életvitelét ugyanis semmiképpen sem volt hajlandó feladni. Ezért megunt, vagy többször használt ruhadarabjait eladta New York-i használt-ruhakereskedőknek. De előfordult olyan eset is, hogy ékszereket cserélt be olyan exkluzív üzletekben, ahol már jól ismerték őt. Jackie tisztában volt gyenge pontjaival. Egyszer így jellemezte magát: „Öt és fél láb magas vagyok, barna hajam van, szögletes arcom, és a szemeim olyan távol ülnek egymástól, hogy három hétbe telik, mire találok egy nekem való szemüveget.” El kell ismerni, értett ahhoz, hogy gyengeségeiből is előnyt kovácsoljon.

„Csak ránézünk, és azt gondoljuk: milyen egyszerű!”
/Diana Vreeland – Vouge/

„Az egyik újság azt írta, hogy $30,000 költök évente designer ruhákra. Én ezt nem engedhetem meg, ha csak cserébe nem hordok gyászos alsóneműt.”

Természetesen, mint oly sok esetben, Jackie sem egyedül álmodta meg stílusát. Segítségére volt az olasz-orosz származású Oleg Cassini, a Paramount Pictures egykori tervezője, aki egyedülálló ruhatárat válogatott össze neki. A divatmogul több – ahogy Jackie nevezte – „állami ruhát” is tervezett az asszonynak.

Ezek az egyedi ruhák legalább akkora hangsúlyt kaptak a napilapok címlapján, mint magának az elnöknek a politikai döntései. „Ruhatára ragályos volt” mondta egyik alkalommal Gerald Fordamerikai elnök felesége. Ezzel a kijelentéssel arra utalt, hogy a nők világszerte elkezdték utánozni a First Lady öltözködési stílusát. Az úgynevezett Jackie Look 1961 és 1963 között ugyanis nemcsak Amerikában számított a divat meghatározó irányvonalának, de az európai trendekre is nagy hatást gyakorolt. A Courreges- vagy „kislányos külső”-ként is ismertté vált fogalom alapja egy olyan ruhatár kialakítása, amely pasztell elemeket, „A vonalú” ruhákat, kabátokat, már-már kislányos darabokat tartalmaz, persze úgy, ahogyan azt egy érett nő formálja saját magára. Mindenki azt hihetné, hogy Jackie célja az volt, hogy amolyan Viktoria Beckham-ként diktálja a divatot. Ez azonban téves elképzelés, legalábbis Oleg Cassini ezt állítja. A divattervező szerint a First Lady csupán szeretett másképpen kinézni, mint a többiek. Ennek gyökerei iskoláskorára is visszanyúlnak: „Még az öltözete is más volt, mint a többieknek, bármi is volt a divat, ő mindig eltért tőle. Az iskolában többiek által előszeretettel hordott kasmír szvetterek, skótkockás szoknyák helyett. Nehezen meghatározható, kevéssé hagyományos szoknyákat és minden évszakban használható köpenyeket viselt.” Jackienek óvatosan kialakított, saját stílusa volt. Szerette, ha megnézték, de a legkevésbé sem akarta, hogy utánozzák. Ez azonban illúzió volt a részéről. A képeslapokat, magazinokataz ő ruháinak fotóival illusztrálták, nők ezrei utánozták a Kenneth Battelle által 1960-ban megálmodott hajviseletét is.

Korábban még soha nem fordult elő, az, hogy egy First Lady ily módon foglalkozzon a divattal. Az európai tervezők is a kegyeit keresték. Ládaszámra küldték az óceánon túlra az egyedi tervezésű ruhákat abban a reményben, hogy a Jackie majd felveszi őket, s ezáltal óriási reklámot csinálhatnak maguknak, illetve tetemes számú új megrendelés érkezik majd hozzájuk. Kiváló példa minderre az az esküvői ruha, amelyet 1968-ban Valentino tervezett. Jackie ebben a ruhában mondta ki a boldogító igent másodjára a görög milliárdosnak, Arisztotelesz Onassisnak. A ruhára pár napon belül hatvan megrendelés érkezett.

Az egykori Mrs. Kennedy éppoly divatos ma, mint régen, ha nem divatosabb. Ezt jelzi az is, hogy a világ egyik legnépszerűbb retikülje mind a mai napig az a fémcsatos Gucci válltáska, amelyet az ő tiszteletére Jackie O-nak neveztek el. Régen és ma is neves divattervezők követik, merítenek Jackie stílusából.

Ruhadarabok a „Jackie Look-hoz”

  • A vonalú ruhák
  • Hermes sál
  • Cartier karóra
  • Fekete garbó
  • Gyöngysor
  • Capri nadrág
  • Burberry trenchcoat
  • Napszemüveg
  • Karima nélküli kalapok ún. „pillbox” kalap
  • Gucci táska

Források:
A stílus királynői Szerk: Valeria Manferto de Fabianis Pécs: Alexandra p.154-177
Bertrand Meyer-Stabley: Az igazi Jackie Kennedy Budapest: Jószöveg Műhely, 2004 209 p.
C. David Heymann: Az asszony, akit úgy hívtak Jackie Budapest: JLX Kiadó 2006 434 p.
Sigrid-Maria Grössig: Nők fényárnyékban Budapest: Fekete Sas Kiadó 2000 p. 191-234

Internetes források: (Letöltés ideje: 2012. 06. 20.)
http://www.people.com/people/archive/article/0,,20134292,00.html
http://www.kulturprojekt.hu/jackie-kennedy/
http://www.biography.com/people/jacqueline-kennedy-onassis-9428644?page=3
http://www.jfklibrary.org/Asset-Viewer/f2k6CQ8f9UCHVvH85LVKYA.aspx
http://theredlist.fr/wiki-2-24-525-529-view-the-one-profile-jackie-kennedy-onassis-1.html
http://www.famous-women-and-beauty.com/jackie-kennedy-style.html
http://www.ibtimes.com/articles/164231/20110616/jackie-kennedy-style-fashion-first-lady.htm
http://www.thefashionspot.com/celebrity-fashion/news/103923-jacqueline-kennedy-style-icon
Képek: Google

One Comment

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük