Hogyan válasszunk tökéletesen passzoló melltartót?

Manapság rengeteget olvashatunk a divatról, különböző irányzatokról, trendekről. Arról azonban kevés szó esik, hogy mit viselünk, viseljünk a ruha alatt.

Pedig az alsóneműnek igencsak fontos szerepe van kinézetünkben, bár külső szemmel nem látható, mégis hatással van közérzetünkre, önbizalmunkra. Egy jól megválasztott melltartóval még a tartásunk is szebb, nem is beszélve arról a kisugárzásról, amikor egy igazán csinos darabot viselünk a ruhánk alatt.   Éppen ezért a megfelelő fehérnemű kiválasztására elég időt, energiát kell szánnunk. A következőkben olyan hasznos tippeket szeretnék megosztani, amelyek támpontot adhatnak a vásárláshoz és nagyban meg is könnyítik azt.

Kis melltartó történet:

De honnan is indult hódító útjára a fűző nagy ellensége? Egyesek szerint a melltartó prototípusa 1913-ban született Mary Phelbs Jacob „bábáskodása” mellett. Mint sok minden más találmány, ez is a véletlen szüleménye. Történt ugyanis, hogy Mary fűzője sehogy sem illett az estélyije alá, így megkérte öltöztetőnőjét, hogy két zsebkendő és egy selyemszalag segítségével készítsenek „melltartót”. Mary ezután is előszeretettel hordta az újdonságot, egy évvel később pedig már szabadalmaztatta is azt.  A jogokat a connecticut-i Warner Brothers Corset Company (WB Fűzőgyár) vette meg, s ahogy elindult a gyártás a melltartó elsöprő sikert aratott. Hiszen sokkal kényelmesebb, praktikusabb viseletnek bizonyult a fűzőnél, könnyebb volt benn a mozgás, a légzést sem akadályozta, mégis szépen tartotta a kebleket. Akárhogy is történt a melltartó a történelem során hosszú utat járt be, többször került „feketelistára”, de mégis túlélte az évszázadok hányattatásait.  Mára már egyre tökéletesebb technológiával egyre több fazonban és anyagból jelennek meg „intelligens melltartók”. Szinte minden nő számára találhatunk megfelelő méretet és fazont. Valósággal hozzáidomul az emberi testhez, mintegy eggyé olvadva vele. Ahhoz azonban hogy mi is meg találjuk magunk számára az igazit néhány lépést meg kell tennünk vásárlás előtt.  

Első feladatunk tehát saját testünk méreteinek feltérképezése, melyet azonban nem elég egy alkalommal megtenni. Fontos, hogy évente legalább egyszer lemérjük magunkat. Ha súlyunk ingadozó, akkor erre többször is szükség lehet. Testsúlyunk változásával nemcsak a nadrágjainkat hízhatjuk/fogyhatjuk ki, hanem a melltartó is kényelmetlenné válhat.

 Második dolog, amit még figyelembe kell vennünk, a mellek formájának, méretének életszakaszonkénti változása. A terhesség, szoptatás és a kor is hatással van minderre.  Felmérések szerint sajnos a nők 80%-a nem megfelelő melltartót hord.  Pedig egy jó fazon nemcsak a külcsín miatt fontos, hanem közérzetünk és egészségünk érdekében is elengedhetetlen.  

Mivel nincs két egyforma méretű női mell, ezért a melltartót gyártó cégek, rengeteg fazonú, típusú darabot kifejlesztettek, hiszen a legkülönfélébb igényeknek kell eleget tenniük. Mind színben, fazonban, anyagban vannak különbségek. Egy azonban biztos, érdemes drágább, de minőségi darabokba befektetni. Egy tökéletesen szabott fehérneművel kilókat „faraghatunk” le magunkról és a ruhák is sokkal jobban mutatnak majd rajtunk. A napi öltözéket is könnyebb kitalálni egy szép, minőségi fehérnemű szettben, hiszen ez tökéletes alapot ad, amire már könnyen lehet építkezni.  Vásárláskor a három legfontosabb kulcsszó lebegjen a szemünk előtt: minőségi anyagok, tökéletes szabás és pontos méret.

Forrás:pinterest.com

Hogy vegyünk méretet?

Mivel ezt a feladatot egyedül nehéz megoldani kérhetjük párunk, családtagunk segítségét, de a fehérnemű üzletben szakképzett eladók is biztosan a segítségünkre lesznek a megfelelő fazon, méret kiválasztásában.

Ha mégis otthon mérjük magunkat, kövessük az alábbi lépéseket:

Szalagcentivel mérjük le a mell alatti körméretet, az így kapott szám lesz a melltartó számozásánál a számunk. Fontos hogy a centi szépen egyenesen haladjon a mell alatti résztől kezdve, át a lapockák alatt.  

Mell alatti körméretMelltartó nagyságaMell alatti körméretMelltartó nagysága
63-67 cm65 cm93-97 cm95 cm
68-72 cm70 cm98-102 cm100 cm
73-77 cm75 cm103-107 cm105 cm
78-82 cm80 cm108-112 cm110 cm
83-87 cm85 cm113-117 cm115 cm
88-92 cm90 cm118-122 cm120 cm
 • Ha tehát a mellünk alatti körméretünk pl.: 81 cm volt, akkor a melltartónk hátpántja 80-as lesz.
 • Ha 105 cm-ert mértünk, akkor a melltartónk hátpántja 105-ös lesz.
 • Ha bizonytalanok vagyunk, hogy mondjuk 67 vagy 68 cm a körméretünk, a boltban próbáljunk 65-ös és 70-es melltartót is.

A melltartó kosárméretét, úgy tudjuk legegyszerűbben lemérni, ha a mell legszélesebb pontján, a mellcsúcson körbevezetjük a centit, az így kapott számot jegyezzük meg és az alábbi táblázatban be tudjuk helyettesíteni a megfelelő helyre. Ez alapján megkapjuk a kosárméretet.

KülönbségKosárméretKülönbségKosárméret
12-13 cmA22-23 cmF
14-15 cmB24-25 cmG
16-17 cmC26-27cmH
18-19 cmD28-29 cmI
20-21 cmE30-31 cmJ

Egy példa a számolásra:

A mellbőséged:85 cmA mellbőséged:99 cm
A mell alatti körméreted:– 68 cmA mell alatti körméreted:– 85 cm
Különbség:17 cmKülönbség:14 cm
A melltartóméreted:70C
vagy 70D
A melltartóméreted:85A
vagy 85B

Stylist tipp:

 Ha sikerült megtalálni a tökéletes melltartót vegyünk belőle többféle színt, csipkéset, egyszerűbbet vagy tegyük el magunknak a fazon elnevezését és méretét tartalmazó címkét, így legközelebb már csak ezzel kell mennünk a boltba.

A leggyakoribb hibák:

 • Túl kicsi kosárméret: Bevág, plusz hurkákat csinál, összenyomja a melleket.
 • Túl nagy kosárméret: Nem tart rendesen, a mellek nem töltik ki a kosarat.
 • Nem megfelelő a körméret, ha levétel után piros csíkot hagy.
 • Előnytelen fazonú melltartó.
 • Nem tart eléggé, túl laza, felcsúszik a hátpánt a lapockákra.
 • Vállainkba bevág a vállpánt.
 • Hátfájás tünetei észlelhetőek, szintén a rosszul megválasztott melltartó miatt.

Próba közben ellenőrizzük:

 • A kosár nem túl nagy vagy nem túl kicsi-e: A mell sehol ne buggyanjon ki! Ellenőrizzük a hónaljnál, illetve a melltartó kosara körül. Oldalról nézve szépen simuljon a kosárba.
 • Nagy a melltartó: Ha a melltartó anyaga összeráncolódik, illetve eláll a kosár.
 • A két kosár közötti rész (cvikli) szépen feküdjön rá a testre, ne emelkedjen el.
 • A vállakon a pántok ne vágjanak bele a bőrünkbe.
 • Ha mozgunk, a melltartó nem mozduljon el a helyéről, tartson fixen.
 • A hátunkon ellenőrizzük, hogy a pánt maximum csak kétujjnyira távolodjon el, ne többre, ne kevesebbre.
 • A hátpánt ne csússzon fel a lapockákhoz.
 • Ne vegyük meg a melltartót, ha a legbelső kapocsba kapcsolva nem megfelelő a méret, ugyanis ha a használattól elkezd kinyúlni, ide kell majd kapcsolni ahhoz, hogy szépen tartson.
 • A kapocs mindig a gerinc vonalába essen.

A legtökéletesebb melltartó olyan, hogy szinte nem is érezzük, hogy rajtunk van. Derekunk szép, vékonynak látszik. A női testen a mell alatti bordák körüli rész a legkarcsúbb, s a jó melltartó pont ezt emeli ki.

Forrás:pinterest.com

Melltartó típusok mindenki szekrényébe: Az alábbi típusokból legalább egyet érdemes beszerezni mindenkinek.

Pánt nélküli melltartó: Melyet a kosár alján illetve a hátpánton elhelyezett szilikon tart a helyén. Természetesen, akinek nagy mellei vannak azoknak ez nem igazán jó választás, hiszen itt nincsenek pántok, amik tartanák a mellek súlyát. A pánt nélküli melltartót elsősorban az ujj nélküli felsőkhöz, csőtopokhoz használjuk. Azoknak a hölgyek, akik teltebb keblekkel rendelkeznek ezek a felsőrészek általában nem előnyösek, így nekik nem is kell ilyen darabot beszerezni.

T hátpántos, keresztpántos vagy nyakban viselhető melltartó: De legjobb, ha olyan típust választunk, amelynél a pántokat kedvünk szerint tudjuk cserélgetni, alakítani. Azokhoz a ruhákhoz, topokhoz érdemes ezt a típust választani, amik háton és vállban kivágottak, így nem fog kilátszani a melltartópánt. A kilógó pánt ugyanis nem esztétikus.

Mély dekoltázshoz való fazon: Mivel ezt a fajta melltartót legtöbbször alkalmi ruhához, estélyihez vesszük fel így elsősorban testszínű vagy fekete színt érdemes beszerezni. Ez a fazon rendkívül csinos még V kivágású selyem blúzhoz és spagetti pántos tophoz is.

Forrás:pinterest.com

Sportmelltartó: A sporthoz mindig válasszunk jól tartó, kellően erős, rugalmas anyagból készült darabot. A mozgás amennyire egészséges, annyit tud ártani, ha nem figyelünk oda a minőségi alsóneműre, például futás közben nagyon kellemetlen lehet, ha a melleket nem tartja megfelelően a melltartó ugyanis a mellet tartó szalagok nagyon megnyúlhatnak ilyenkor.

Stylist tipp:

Felejtsük el a szilikon pántokat! Sajnos még mindig kaphatóak, pedig érdemes lenne mielőbb száműzni ruhatárunkból. Egyszerűen nem esztétikus, ha a top alól ez villan elő. Ha szép, minőségi melltartót veszünk nem baj, ha picit kivillan a pántja, ennek a színe azonban ne üssön el nagyon a felsőrészünktől.

Milyen színekbe érdemes befektetni?

Fehér, testszínű és fekete ezek a legfontosabb alapdarabok. Ezen kívül bármi, amiben jól érezzük magunkat. Óriási a választék, most nagyon divatosak a sötétkék, virágmintás, pöttyös és állatmintás darabok.

A testszínű melltartó fehér és világos ruhák alá kötelező darab, legjobb, ha varrás nélküli díszítetlen éskevéssé szivacsos verziót választjuk. A varrás nélküli melltartó akkor a leghasznosabb, ha átlátszó vagy testre szabott ruhához viseljük. Egyszerű fehér póló alá is kitűnő választás.

A melltartó ápolása, avagy a hosszantartó melltartó titka:

 • Mivel a melltartók anyagának egy része elasztikus, emiatt kényesek főleg a merevítős, betétes változatok. Kellő gonddal kell tehát kezelni őket.
 • Ha szeretnénk, hogy kedvenc darabjaink élettartama hosszabb legyen, mossuk kézzel vagy mosózsákban őket.
 • Használjunk olyan mosószert, amely nem tartalmaz lanolint. A lanolin ugyanis elnyüvi az elasztikus anyagokat. Kímélő mosószer direkt fehérnemű számára és hideg víz a titok nyitja.
 • Egymás után két nap ne vegyük fel ugyanazt a melltartót!  A melltartó anyagának kell egy „pihenőnap” amíg vissza tud ugrani az eredeti formára. Így tovább kényelmesek maradnak, nem nyúlnak ki olyan hamar.

Mindent összegezve, a fenti tanácsokkal felvértezve talán bátrabban vágunk neki a melltartó vásárlásnak, mert valljuk be, ez nem tartozik a kedvenc időtöltéseink közé. Pedig a szép tartás, magabiztos kisugárzás mindenkit megillet.

5 Comments

 1. Having read this I believed it was very informative.
  I appreciate you finding the time and effort to put this short article together.

  I once again find myself spending a lot of time both reading and commenting.

  But so what, it was still worthwhile!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük