Ha nem is büszkélkedhetek hulladékmentes háztartással, azért a magam módján igyekszem változtatni és odafigyelni arra, hogy minél kevesebb szemetet termeljünk családilag.

Számomra alap dolog volt már gyermekkoromtól fogva hogy szelektíven gyűjtjük a szemetet, odafigyelünk a villanykapcsolásra és arra, hogy a fürdésnél fogmosásnál ne folyassuk a vizet és ha tehetjük autó helyett biciklivel, gyalog vagy tömegközlekedéssel menjünk.

Körülbelül eddig ennyiben meg is állt nálam a dolog, egészen addig, míg nem jött egy felkérés, hogy tartsak előadást a divatipar környezetszennyező hatásairól. Az előadásra való felkészüléshez beleástam magam a témába és rájöttem, hogy bizony lenne még mit tenni, változtatni nekem is és nemcsak öltözködés és vásárlás terén, hanem a háztartásban is.

Azt már most tudom, hogy szappan és mosószerfőzéssel biztosan nem fogok bíbelődni, viszont egyéb dolgokat nagyon szívesen megteszek és beépítek az életembe. S nemcsak a sajátoméba, hanem a munkám kapcsán azokhoz a nőkhöz is igyekszem hasznos tippeket eljuttatni, akik hozzám jönnek a tanácsadásokra. Munkám során elsősorban a tudatos ruhavásárlás, a tudatos gardrób felépítéséhez nyújtok segítséget, valamint nagy örömmel teszek eleget az olyan felkéréseknek is, ahol a divatiparnak egy kicsit másik oldaláról is beszélhetek.

Forrás: www.pinterest.com

Nagy híve vagyok az újrahasznosításnak, a second hand vásárlásnak és annak, hogy nagyanyáink szekrényében is rejtőzhetnek kincsek. Mélyen hiszek abban, hogy nem a gardrób mérete és a ruhák mennyisége szabja meg azt hogy mennyire vagyunk stílusosak, hanem az, hogyan variálunk, kombinálunk egyes darabokat és hogy mennyire merjük megmutatni magunkat a lelkünket személyes stílusunk által.

Forrás: www.pinterest.com

 Emellett magyar tervezők, designerek és kézművesek munkáit is előszeretettel népszerűsítem, hiszen csodás dolgokat készítenek nagy gonddal és szeretettel.

Igen lehet azt mondani, hogy a környezetvédelem, a tudatos életmód csak egy új divathóbort, amit a média felkapott, de számomra nem, nekem jól esik így élni, ezt az utat választani és a fiamnak megmutatni.

Nézzük én mit változtattam az utóbbi időben:

Eddig is nagyrészt ruhatáskával jártam vásárolni, de ez jóval hektikusabb volt, most jobban odafigyelek, hogy legyen nálam textil táska. Van olyan is hogy csak az van nálam, hiszen olyan jó mintás darabokat vettem, hogy önmagában is szívesen hordom őket. (Nézzetek körül a www.meska.hu oldalon. Én Pirosmami eladótól vásároltam ezeket a csodaszép táskákat.)

Zöldség vagy pékáru vásárlásánál a nylon zacskók helyett csak textil zacskókat használok. (Nézzetek körül a www.meska.hu oldalon)

Eddig a kulacs kérdéssel is hektikus voltam, hogyha kiürült egy ásványvizes palack otthon, azt vittem magammal és ezt cserélgettem le x naponta. Most van egy fix kulacsom, amit el tudok rendesen mosni és jól is néz ki, ezt viszem magammal mindig.

Tusfürdő helyett természetes alapanyagokból készült szappant használok.

Folyékony szappan helyett is a hagyományos szappant választottam.

Papírtörlő és papírszalvéta helyett, konyharuhát és textilszalvétát (nagymamám régi szalvétáit) használunk.

Papír zsebkendőnél sokszor volt hogy 10 db-os csomagokat vásároltam, most ehelyett újrahasznosított és papírdobozos zsebkendőt használunk, a ruhazsebkendőtől még kicsit idegenkedem.

A sminklemosó vattakorongok helyett, mosható textil korongokat vásároltam. (Nézzetek körül a www.meska.hu oldalon, én Aranykezek eladótól vásároltam ezeket a csodaszép ananászos korongokat)

Az utóbbi jó fél évben kevesebbet vásárolok ruhaneműt, ha veszek akkor csak azt, amire igazán szükség van, illetve első körben second hand üzletben vagy magyar tervezők boltjaiban nézem meg.

Ha könyvet vásárolok, akkor először megnézem antkiváriumban. A régi könyveket egyébként is jobban szeretem mint az újakat.

Legtöbbször itt böngészek: https://www.regikonyvek.hu/

Amellett hogy mindezek a változások környezet barátak és kevesebb hulladékot termelünk, pénzt is spórolunk velük és sokkal szabadabbnak érzem magam ettől az új és tudatosabb életmódtól. Jól esik, hogy ha egyenlőre még csak ennyit, de már most többet teszek a környezetemért, mint 2 évvel ezelőtt.

One Comment

 1. Hmm it seems like your site
  ate my first comment (it was extremely long) so I
  guess I’ll just sum it up what I wrote and say, I’m thoroughly enjoying your blog.

  I as well am an aspiring blog writer but
  I’m still new to everything. Do you have any recommendations
  for newbie blog
  writers? I’d certainly appreciate it.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük