Munkám során sokféle ügyféllel, igénnyel és szokással találkozom. Az első találkozó mindig nagyon érdekes, hiszen ekkor egy csomó minden szóba kerül: az öltözködésről, stílusról, életvitelről és természetesen a vásárlási szokásokról is. Ügyfeleim közül sokan előszeretettel hódolnak a turkálós vásárlás művészetének és ezzel én magam sem vagyok másképpen. Tényleg kincsekre lehet lelni, arról nem is beszélve, hogy milyen élményt jelent ez a vadászat. A közös vásárlások során is sokszor megfordulunk second hand üzletekben, hiszen töredék áron szuper gardróbot lehet felépíteni az ott kapott ruhákból. Emellett természetesen a környezetvédelmi szempontokat sem hagyhatjuk figyelmen kívül, hiszen ami másnak már nem kell, nekünk még lehet új kedvenc és így tovább él az a ruhadarab. Úgy tudunk leginkább „zöldek” lenni ha, nem vásárolunk, vagy ha igen, akkor lehetőleg second hand vagy vintage darabokat keverünk a már meglévő ruháinkkal. Nagyon egyedi és stílusos szetteket kaphatunk így.  

Ebben a bejegyzésben szeretnék hasznos tippeket adni azoknak, akik eddig ódzkodtak a turizástól és azoknak is, akik előszeretettel hódolnak ennek a szenvedélynek.

Több szabályt is érdemes betartanunk, ha second hand üzletbe látogatunk.

Forrás: pinterest.com

Vásároljunk mértékkel!

 Attól hogy valami olcsó nem muszáj zsákszámra venni a ruhákat, hiszen a magunk helyzetét is megnehezítjük azzal, ha halomszámra vesszük a felesleges darabokat. Később pedig csodálkozunk, hogy rendetlen a gardrób, nem férnek be az új ruhák és nem is használjuk ki felét sem az ott lévő ruháknak.

Sok kicsi sokra megy!

A turkálókban is vagyonokat lehet otthagyni, főleg, ha a megvásárolt ruhák nagy részét nem is viseljük. Nem érdemes olyan darabokat megvenni, ami foltos, lyukas, kinyúlt vagy bolyhos. Továbbá olyan darabokért sem érdemes pénzt kiadni, amik méretben nem jók. Maximum akkor, ha úgy érezzük, biztosan lesz alkalmunk és kedvünk átalakíttatni varrónővel. 

Turkáljunk tudatosan!

Mindig próbáljunk meg céllal menni, hogy mit keresünk. Az sem baj, ha van egy listánk, hogy miket szeretnénk majd a ruhatárba beszerezni.  Én minden ügyfelemnek azt szoktam ajánlani, hogy a nagy bevásárló körút előtt tartson vagy tartsunk közösen egy gardróbrendezést, amelyen kiszanáljuk a felesleges ruhákat és listát írunk arról, hogy miket érdemes megvenni. Egy listával a kézben elkerülhetjük azt, hogy feleslegesen vásároljunk olyan ruhákat, ami aztán nem fog illeni a gardrób többi eleméhez.

Ezt a pontot tanácsos figyelembe venni a hagyományos vásárlás esetében is!

Minden ruhadarabot próbáljunk fel!

A vásárlás során érdemes minden ruhadarabot felpróbálni. Ha jó a méret ellenőrizzük, hogy nincs-e rajta folt, szakadás stb. A darabos turkálóban köztudottan jobb minőségű és állapotú ruhákat lehet kapni, de persze a kilós üzletekben is lehet szuper darabokat találni.

Szánjunk időt a turkálós vásárlásra!

A turkálós vásárlás élvezetét a kincskeresés adja meg. Mindez időigényes, míg átnézzük, kiválogatjuk magunk számra a megfelelő darabokat. Ha csak fél óránk van nem biztos, hogy érdemes belekezdeni. Továbbá a türelem és a kitartás sem hátrány.

Figyeljünk a méretezésre!

A legtöbb turkáló angol, de vannak olasz, svájci vagy más külföldi árut kínáló üzletek. Figyeljük meg, hogy a méretezés más lehet, mint a megszokott, esetleg más számokkal jelölnek egyes méreteket. Ha bizonytalanok vagyunk ezt illetően kérjük az eladók segítségét, de több helyen a falon is találhatunk mérettáblázatokat, melyek szintén a hasznunkra lehetnek.  

Gyorsabb és hatékonyabb a tudatos vásárlás!

Ha ismerjük a színtípusunkat és a testalkattípusunkat, akkor sokkal könnyebben megy a vásárlás. Sok üzletben színek szerint szét vannak válogatva a ruhadarabok, ez nagyban megkönnyíti a keresést, hiszen csak azokat a színeket kell átnéznünk, amik biztosan jól állnak majd, ezzel időt, energiát takaríthatunk meg.

Én személyi stylistként ügyfeleimnek pont ebben tudok segítséget nyújtani. Gyorsabban, tudatosabban, hatékonyabban végezhetünk az új ruhadarabok beszerzésével. Ez pedig megoldást jelenthet azok számára, akiknek kevés idejük van, illetve azoknak is, akik nem szeretnek vásárolni és tortúraként élik meg az új darabok beszerzését. Közös vásárlás szolgáltatásomat lehet kérni second hand üzletben aló vásárlásra is. Legtöbbször kész szetteket szoktunk alkotni itt is továbbá mindig adok tanácsot mit mivel lehet még hordani stb.

Forrás: pinterest.com

+ Plusz érvek a second hand üzletek mellett:

  • Sok egyedi darabot lehet találni, ami biztosan nem jön szembe az utcán.
  • Bő a trendektől független kínálat.
  • Változatos stílus és mintavilág jellemzi.
  • Second hand termékek vásárlásával a fenntartható divatot támogatod, hiszen új életet adsz egy megunt ruhadarabnak.
  • Sokszor teljesen új vagy újszerű állapotú, minőségi darabokat kaphatunk olcsón.
  • Olyan márkákat is meg tudsz venni, amik itthon nincsenek

2 Comments

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük