Gardróbrendezés után, avagy mit kezdjek a felesleges ruhákkal?

Az elmúlt időszakban talán Ti is, mint sokan mások gardróbrendezést tartottatok. Míg a karantén alatt nem nagyon lehetett eladni, elajándékozni a feleslegessé vált ruhákat, addig most már szabadabban mozogatunk, így könnyebb lesz új gazdát találni az általunk nem használt, de még szép állapotú ruhadaraboknak. Ebben szeretnék egy kis segítséget nyújtani Nektek ezzel a bejegyzéssel.

Mit tegyünk a felesleges ruhákkal?

A jó állapotú, jó minőségben megmaradt ruhákat el lehet adni pl. adok-veszek oldalak (Vatera) Facebook csoportokban: Facebook Market Place, vagy a Live Robe alkalmazáson,  mely online piactérként működik.

https://liverobe.com/

Csere-bere programokon, garázs vagy gardróbvásáron is el lehet adni. Össze lehet állni családdal, szomszédokkal és szervezni ilyen programokat vagy kollégák között is lehet cserélni. 

 Győr – Ökosikk a belvárosban: Győrben egyre több példát látni ruha csere/eladás mozgalmakra Ahol 3 vendéglátó egység biztosította a helyet a ruhacserére, vásárra. A Kotyogós Café – Győr, a Lima Pub & Hostel, a Vital Cafe & Bistro a Muszáj Természetvédelmi Koordinációs Egyesület, valamint a Zölden Győrben. Igazán népszerű és nagyon remek kezdeményezések voltak, bízom benne, hogy lesz még folytatásuk.   

Rómer Bála buli: Mely a győri Rómer Ház szervezésében zajlott, Mindenféle ruhát lehetett vinni az eseményre. Pl. női, férfi, gyerek stb.  A ruhák árát az eladók szabták meg. A Bála buli napon mindenki kap egy asztalt, széket, amiért díjat nem számolnak fel a szervezők.

Budapesten is több helyen beveszik a használt ruhákat, különböző szempontok szerint ilyen boltok például:

Hagor használtruha üzlet: Az átvett ruhák után azonnal, a helyszínen fizetnek. A Hagor érdekessége, hogy csak természetes alapanyagokból készült ruhákat, cipőt, táskát kiegészítőket vesznek át. Pl. Minden ami bőr, gyapjú, pamut, len stb.

https://www.facebook.com/hagorbolt/

Swappis Fashion – A ruhaforgó:  A bevett ruhák után kedvezményesen vásárolhat mindenki. Swappis küldetése: „Tegyük együtt fenntarthatóbbá a divatipart! Az újrafelhasználás által a ruháink tovább lesznek használatban, mely jelentősen csökkenti a klímaváltozást előidéző környezeti hatásokat és nem utolsó sorban a pénztárcánkat is megkíméljük vele.
Minden ruha számít, csatlakozz a mozgalomhoz!”
https://www.facebook.com/swappis/

Gardrób Közösségi Vásár: Évente több alkalommal is szerveztek Budapesten a Dürer Kertben. Itt asztalokat bérelhettek és az általatok megszabott áron el lehet adni a megunt ruhákat.  Facebookon értesülhettek a vásárok időpontjáról és feltételeiről. https://www.facebook.com/GardrobKozossegiVasar/

Deli Style: Szombathelyen bizományiban veszi át ReUsed egy ruha második élete nevű, frissen nyitott boltjában. Facebook csoportban online is tudtok vásárolni, illetve ha Szombathelyen jártok, akkor be is ugorhattok az üzletbe kincset keresni.

https://www.facebook.com/groups/513040176003705/

További tippek, mit csinálhattok még a használt ruhával:

Adományozzátok el rászorulóknak a még jó állapotú ruhákat. Például a ruhagyűjtő konténerekbe is elvihetitek a még szép állapotú ruhákat, ahol szétválogatják adományba adják a még használható ruhákat.

Alakítassátok át egy ügyes kezű varrónővel a megunt darabokat. Pl. ruhából blúz, ruhából szoknya stb.

Hasznosítsátok újra pl. pamut portörlő ruhának még jó lehet.

Több boltban is vannak akciók, ahova le tudjátok adni a már nem használt ruhákat, textilt pl. H&M , Intimissimi akciói.

Budapesten a Printa üzletében is leadhatok ruhadarabokat, főként pamut férfiingeket, farmert és bőrtermékeket vesznek át. Ezekből pedig speciális technikákkal új ruhadarabokat készítenek.

https://printa.hu/

Azokat a ruhákat, amelyeket kidobásra szántok lehetőleg ne a kommuniális szemetesbe dobjátok. A ruhanemű ugyanis speciális hulladék mely nagyon nehezen bomlik le. A textilhulladék kezelése, újrahasznosítása jelenleg nem megfelelő a kontinensen, erre keresnek épp európai szintű stratégiát a szakemberek. Egyelőre sajnos csak a hulladékudvarokba tudjuk vinni ezeket a kidobásra szánt darabokat.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük